Населението на инуитите от Нунавик в канадската Арктика е генетично различно от всички известни народи, откриха канадски изследователи.

Прието е да наричаме коренното население на Гренландия и Арктика ескимоси. Но те смятат това име за обидно и наричат себе си инуити.

Като правило, жителите на Севера поради начина си на живот и наследствеността, имат повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Така че, при тях по-често се развива издатина на стената (аневризма) на мозъчните кръвоносни съдове, пише Naked Science.

Изследователи от Монреалския неврологичен институт анализирали генетичните характеристики на 170 инуитски доброволци от Нунавик. Те изучавали генома на инуитите и открили няколко черти, характерни за този народ.

Инуитите от Нунавит са с различни генетични характеристики, включително липиден метаболизъм и клетъчна адхезия. Това е следствие от адаптацията им към диетата с високо съдържание на мазнини и екстремните настинки на канадския север, обясняват учените.

Това е специално генетично население, най-близките роднини на които са Палеосимос - хората, населявали Арктика преди инуитите. Учените отбелязват още, че неевропейските популации, особено изолираните народи в отдалечени части на света, рядко са представяни в генетичните изследвания.

Изучаването на генома на изолираните народи с уникален генетичен произход като инуитите, ще даде възможност на учените да разработят подходящи терапии за тези хора, надяват се експертите.