След подробен анализ на аерозолите на атмосферния въздух и американски учени откриха в облаците голям брой фрагменти от гъбични спори, които могат да причинят алергии и астма у хората. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science Advances.

Учените Калифорнийския университет в Ървайн проведоли изследвания на атмосферния въздух в Оклахома. С помощта на специално устройство те събрали най-малките частици с размери 20–60 нанометра, намирещи се във въздуха, и проучили техния състав, като ги поставили върху повърхността на платинена нишка с помощта на масспектрометър.

Атмосферните изследвания били проведени през месец август-септември над земеделския регион. Пълна изненада за учените било, когато открили голям брой фрагменти от гъбични спори в състава на фините прахови частици от атмосферата. Авторите предполагат, че тези фрагменти по-рано са били неизвестни поради факта, че са много малки - не повече от 30 нанометра.

Резултатите от измерванията показали, че съдържанието на спорови фрагменти в атмосферата е няколко пъти по-високо от допустимите норми. Идентифицираните формации представляват сериозна заплаха за хората - поради малкия си размер те могат свободно да проникнат в белите дробове, причинявайки алергии и астма.

За да изяснят механизма на насищане на въздуха със фрагменти от спори, учените провели експеримент, резултатите от който показали, че когато гъбичните спори попаднат във въздуха, те абсорбират влагата, набъбват и след това се разпадат на фрагменти с диаметър около 30 нанометра.

Появата на голям брой атмосферни наночастици обикновено се свързва с газови реакции в атмосферата, когато частиците растат от газови молекули, а не се образуват при разрушаване на по-големите частици, коментира Майкъл Лоулър, ръководител на изследването. Беше неочаквано да се идентифицират фрагменти от гъби - парчета спори, които се спукват след подуване във влажно състояние.

Резултатите от проучването помагат да се обясни защо в дъждовно и влажно време състоянието на хората с астма се влошава.

Според изследователите тези наночастици участват в образуването на ледени облаци, играещи ролята на ядра, около които водните молекули се събират много по-бързо, отколкото около непокътнати клетки, които са с размери хиляди нанометра. Така се образуват ледени кристали, от които се образуват облаци. Експериментът потвърди образуването на лед около тези спори за много кратък период от време.

Големите, непокътнати биологични клетки са изключително редки в атмосферата, а гъбичните наночастици, напротив, са много често срещани и могат да играят значителна роля за образуването на ледени облаци, обяснява Лоулър.

Учените планират да продължат да изучават връзката между органичните частици и образуването на облаци, което би трябвало да допринесе за по-точно прогнозиране на времето и моделиране на климата.