Китайски учени от Института по зоология, Пекинския университет и редица изследователски институти са открили ген, свързан със съдовото стареене. Промените от този вид, свързани с възрастта, пряко водят до сърдечно-съдови заболявания. Засега заключенията се отнасят за примати, но според учените те са от значение за хората.

В проучването е анализирана аортата на маймуните. Именно аортата е една от най-уязвимите части на съдовата система, предразположена към възрастови промени. При стареещите животни се забелязва удебеляване на аортната стена, образуване на фиброзна тъкан и калцификация на артериите.

Оказало се, че експресията на FOXO3A - ген, за който се смята, че играе роля за дълголетието, намалява в шест вида съдови клетки на маймуната, тъй като те остаряват. От своя страна „изключването“ на FOXO3A - гена в ендотелните клетки, довело до значителна клетъчна дегенерация, намаляване на способността за възпроизвеждане, движение и регенерация.

Същият изследователски екип използва техниката за редактиране на генома миналата година и за първи път в света получил човешки съдови клетки с активиране на FOXO3A. Такива клетки се размножават по-добре, по-лесно се формират нови съдове и се възстановяват увредените участъци на съдовата система.