Здравната индустрия е пълна с диети, упражнения и лечебни методи за облекчаване на стреса. Но изследователи от Съединените щати, Унгария и Великобритания предлагат по-практичен начин за справяне със стреса - използването на кал.

В проучване, публикувано в списанието Psychopharmacology, екипът съобщава за откритието си, че Mycobacterium vaccae - бактерия, открита в почвата, произвежда противовъзпалителни мастни киселини, които могат да намалят възпалението и дори да предотвратят стреса.

Докато по-ранните проучвания разкриват противовъзпалителните ползи от Mycobacterium vaccae, днес учените идентифицират молекулярния й механизъм, който произвежда този ефект. За настоящото проучване екипът изследвал компонентите на бактериите и открил уникален триглицерид - компонент на мазнините, който показал противовъзпалителни свойства.

Смятаме, че има специална мастна киселина, която контролира защитните ефекти в тази бактерия. И тази киселина е една от основните съставки в този специален „сос “, обяснява Кристофър Лоури, участник в проучването и доцент в Университета в Колорадо.

По време на изследването екипът синтезирал мастна киселина, която учените нарекли 10 (Z) -хексадеценова киселина, в миши имунни клетки, особено в макрофагите. Макрофагите са имунни клетки, които откриват и „изяждат“ вредните вещества в организма, включително бактерии, гъбички и паразити. Изследователите открили, че вътре в имунната клетка се съдържа мастна киселина, свързана със сигналния протеин. Това от своя страна блокира пътищата, допринесли за възпалението.

Изследователите излизат с теорията за това как работи Mycobacterium vaccae. Веднага след като почвената бактерия навлезе в имунните клетки, тя отделя противовъзпалителна мастна киселина. След това се свързва с PPAR и предотвратява появата на възпаление. Това, според изследователите, може да помогне за предпазване на човека от стрес.