Жените трябва да спят по-дълго, тъй като техният мозък е по-сложно устроен от мъжкият! Такова е изненадващото откритие на британски учени от Центъра за изследване на съня при университета Лафбъро.

А както е известно, ниското качество на съня или недостигът от сън са свързани с психологичния дистрес, с повишение нивото на враждебност, с депресии и злоба при жените, пише Zee News. Докато при мъжете последствията не са толкова негативни.

Експертите обясняват всичко това с уникалната схема на невронни връзки в женския мозък. Тъй като жените поначало са предразположени към многозадачности, те се нуждаят от по-голяма гъвкавост и повече мозъчни ресурси. Факт е, че дамите ползват много повече мозъка си, отколкото мъжете го правят, категорични са експертите.

Ако жената не се възстановява през нощта, освен психични проблеми, недоспиването ще повиши и риска от сърдечни заболявания, и факторите на съсирване на кръвта, предупреждават експертите. А това е пряк път към образуването на тромби и инсулт.

Въпросното изследване подкрепя досега проведеното от университета Дюк проучване. Още през 2013 година учените доказаха, че жените страдат повече и физически, и психически от недоспиването, в сравнение с мъжете.

Ето защо, мъже, ако искате да имате сговорчиви и здрави жени до себе си, създайте им условия да се наспиват добре!