За хората, тръгнали да отслабват, храната с ниско количество мазнини е много по-ефективна от ниско въглехидратната диета, установили американски учени.

Противно на съществуващата представа за необходимостта от намаляване на въглехидратите при отслабване, учените изяснили, че виновници за задържане на излишните килограми са най-вече мазнините. В същото време ниско въглехидратната диета в голяма степен стимулира организма да изгаря своите мастни запаси, обясняват учените в списание Cell Metabolism.

Ръководителят на изследването Кевин Хол събирал десетилетие научни данни и построил математически модел, показващ колко различно отделните хранителни вещества влияят на обмяната на веществата и на телесната маса. Моделът показал, че този процес е възможен само, когато натрупаните мазнини се използват като източник на енергия. А това прави най-добре диетата, в която обемът на употребяваните въглехидрати се стреми към нулата. В същото време най-ефикасният начин за редуциране на теглото е храната с много ниско потребление на мазнини.

За да провери теорията си, Хол и екипът му провели двуетапен експеримент с участието на 19 страдащи от затлъстяване мъже и жени. Те били настанени в специално лабораторно отделение, където всеки залък от изядената храна се контролирал внимателно. През първия двуседмичен етап калорийността на храната на участниците била намалена с 30%, изключително за сметка на въглехидратите, като обемът на усвояваните мазнини си оставал същият.

По време на втория двуседмичен етап всичко било обратното – потреблението на мазнини намалено, а на въглехидратите – не. И при двата етапа от експеримента учените всекидневно оценявали по колко мазнини са усвоили участниците с храната и колко мастни запаси са изгорили.

Получените резултати напълно потвърдили математическия модел на Хол – независимо от това, че ниско въглехидратната диета в голяма степен провокира организма да изгаря своята собствена мазнина, диетата с ниско съдържание на мазнини много по-добре обезпечава общото редуциране на телесната маса. Доказателството е, че през втория етап от експеримента участниците отслабвали средно с по 89 грама дневно, а през първия – с 53 грама.

Засега обаче Хол не съветва желаещите да отслабнат да правят прибързани изводи на базата на получените от екипа му данни. Целта на изследването е само да обясни физиологичните процеси, лежащи в основата на процеса на отслабване, а и броят на участниците в експеримента бил недостатъчно голям.

Учените планират по-нататъшни изследвания за изработване на ефективни диетични препоръки.