Подуването на корема може да се случи дори на тези, които се хранят изключително здравословно. За да се справите с проблема, трябва просто да изключите от храната някои продукти, съветват диетолози от страниците на The Daily Mail.

На първо място това са кръстоцветните зеленчуци – броколи, цветно зеле, обикновеното зеле. Често заради недостиг на особени ферменти те не се усвояват напълно в тънките черва, заради което при разграждането им в дебелото черво се получава газообразуване.

На второ място са бобовите храни – фасулът и различните кореноплодни. От тях почти при всички се появява подуване на корема. Лещата например съдържа фитинова киселина, провокираща подуване. Нейната сила може да намалите, накисвайки лещата във вода с лимонов сок или оцет.

Опасни са костилкови плодове, като сливите например, както и сушените плодове. Те съдържат полезни захарни алкохоли, подобряващи храносмилането. Но ако заради дисбактериоза те не се усвояват по необходимия начин, започват ферментация и газообразуване. Към същия ефект често водят и подправките и рафинираните въглехидрати. Такива въглехидрати има в бисквитите и в тестените изделия. При разграждането им от тях бързо се отделя захар, която веднага предизвиква подуване.

Газираните напитки пък могат да доведат до задържането на газове в стомашно-чревния тракт. А резултатът може да се предскаже лесно.