Една от опасностите за съвременния човек е във високата консумация на захар, от което особено страдат децата. Това предупреждават американски учени от университета в Калифорния, които установили, че отказът от захар само за 9 дни води до чувствително подобряване на здравето!

Учените провели наблюдение върху деца и подрастващи на възраст между 9 и 18 години и така установили, че само за 9 дни ограничения от захар в менюто им здравето на децата се подобрило чувствително. По време на изследването захарта в менюто на децата била намалена от 28 на 10%, като вместо нея им давали други съдържащи въглехидрати храни, като макарони, юфка и други такива.

За деветте дни ограничения в организма на децата спаднало нивото на мазнините и лошия холестерол, понижило се и кръвното налягане. Работата на черния дроб се подобрила и намаляла концентрацията на инсулина и глюкозата, пише списание Obesity.

Здравето на децата може да се подобри само за една трета от месеца, е изводът на учените. Достатъчно е само да изключите от менюто излишната захар.