Веганството набляга на пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите храни. И, както се оказва, въпросният хранителен режим помага да намалим риска от развитие на диабет втори тип. В тази посока могат да заработят дори и незначителни изменения в храненето, пише The Health Site, като привежда данни от изследване по темата.

В продължение на 20 години американски учените наблюдавали 20 хиляди души, които разказвали за начините си на хранене и на живот, споделяли медицински усложнения, както и за наскоро открити заболявания. Храненето на хората се оценявало по специален Индекс на растителните диети, в който растителната храна получавала повече точки от животинската.

Ако хората набирали висок бал за растителната диета и минимално съдържание на животински продукти в храната, то рискът от развитие на диабет падал с 20% в сравнение с привържениците на животинската диета. При това най-здравословната версия на растителната храна намалявала риска още повече – с 34%! А по-малко здравословната версия, която не включвала пълнозърнести храни, картофи и подсладени напитки повишавала риска с 16%.