Забелязахте, че краката ви започнаха да се подуват? Това може да е сигнал както за безопасни, така и за временни нарушения в организма, както и за сериозни заболявания.

Появата на оток в долните крайници е синдром, който може да се появи в резултат на редица причини. Кои са те?

Травма на краката: при много наранявания в краката, както и при изгаряния се появяват отоци, понякога и доста значителни.

Вертикално положение на тялото: работещите хора, които трябва да прекарват дълго време в изправено положение, често страдат от подуване на краката.

Носенето на обувки на висок ток.

Навикът да седи с кръстосани крака.

Заседнал начин на живот, особено ако сте с наднормено тегло.

Прием на лекарства: например отокът провокира хормонални лекарства или лекарства за понижаване на високото кръвно налягане, както и лекарства, които са алергени за конкретен човек.

В много случаи, когато появата на оток е свързана с начина на живот или нездравословни навици, човек е в състояние сам да помогне на краката си, смятат лекарите. За това се препоръчват упражнения, както и почивка в такава позиция, че краката да са по-високо от торса, за да се получи отлив на застояла кръв. В борбата с отичането на краката могат да помогнат и храните, съдържащи калий: банани, листна маруля, кайсии или сушени кайсии, праскови, дини.

Но ако след предприетите мерки подуването не отшумява, възможно е подуването да е свързано с някакъв сериозен проблем в организма.

Сърдечна недостатъчност. В този случай подуването на краката намалява след съня нощем, а вечер, напротив, то става очевидно.

Разширени вени. При разширени вени заедно с подуване в краката се появява и болка, наблюдава се и бърза умора при ходене, нощни крампи на мускулите на прасеца.

Нарушения в черния дроб и бъбреците. Краката могат да започнат да набъбват при цироза и при бъбречно заболяване, свързано с намаляване на тяхната филтрационна способност и лезии на тубулите.

Диабет. При хора с диабет причината за подуване на краката може да бъде свързана с няколко фактора едновременно.

Ето защо, в случай, че домашните средства за отоците не помогнат, трябва да посетите лекар - терапевт, кардиолог, флеболог или уролог.