Чувството на отвращение у хората изглежда предпазва от развалена храна. Това са думи на Чарлз Дарвин, които американски учени потвърдиха, като доказаха, че повишената чувствителност към определени патогени е свързана с по-малко инфекции.

Учени от Вашингтонския университет потърсили отговор на този въпрос, като за своите наблюдения те привлекли жители на три местни еквадорски общности. Участниците били помолени да оценяват нивото си на отвращение към неща като докосване на мъртви животни, попадане в животински тор или пиене на определени напитки, като включили и ферментирала царевична напитка, направена от мъж с изгнили зъби, който дъвче царевица пред участниците и я плюе във вода, за да ферментира.

Изследванията недвусмислено показват, че колкото по-високо е нивото на отвращение, толкова по-нисък е процентът на възпалителни биомаркери в организма, показващи инфекция. Проучването доказа, че отвращението предпазва от инфекция и демонстрира също, че това чувство се различава в зависимост от околната среда и от това колко лесно хората могат да избегнат определени неща, коментират учените.

Например в общностите, които разчитат повече на натуралното стопанство като лов и земеделие, нивото на отвращение е по-ниско. В същото време резултатите от изследването не могат да бъдат приписани на всички патогени или пандемии, включително COVID-19, които се проявяват дори преди появата на симптомите. Отвращението не ни предпазва много добре от коронавируса, тъй като не виждаме нищо, което би могло да бъде избегнато, пише seattletimes.com.