Златото е метал, който може да се окаже опасен за нервната система, твърдят канадски учени, които установили това след проучване влиянието на златните украшения върху психиката и соматичното здраве на човек.

По време на изследванията учените установили, че контактът на златото с кожата влияе за влошаване на настроението, за появата на необяснимо чувство на тревожност и забавя обменните процеси. Продължителното носене на златни украшения заплашва хората с неустойчива психика и с развитие на депресии.

Златото не се препоръчва и на хората, страдащи от епилепсия. Трептенето и проблясването на елементите на злтните украшения може да предизвика дори пристъп, предупреждават учените. Те обясняват това въздействие с химичните реакции, произтичащи при контакта на златото с кожата - при окисляването на златото се отделят химични съединения, които оказват опасното за здравето влияние.

Най-опасно е златото за мъжете, тъй като отделяните от кожата на мъжа елементи могат да предизвикат нарушение във функциите на половите жлези. В това отношение жените няма от какво да се боят. Златните украшения – обратно, тонизират организма на прекрасната половина от човечеството, предава Planet Today.

За да избегнете последствията, свързани с носенето на златни украшения, съвсем не е задължително да се отказвате от тях. Достатъчно е само да ги сваляте вечер преди сън.