Острата чревна непроходимост се смята за много тежко състояние, което при липсата на адекватно лечение може да завърши дори със смърт.

Такова тежко усложнение като острата чревна непроходимост може да се наблюдава при различни заболявания и състояния, сред които коремно зачервяване, интоксикация на организма, преплитане на червата и много други. Малкоподвижният начин на живот и небалансираното хранене помагат за появата на такава непроходимост.

Основните симптоми при остра чревна непроходимост са:

Болки в корема - това е най-ранният симптом за чревна непроходимост. Като правило болките са като спазми и могат да се появят по всяко време на денонощието. Пристъпът на болка се появява при перисталтични вълни и може да се повтаря на всеки 10-15 минути.

Задържане на изпражненията и газове. Те са още един признак за непроходимост. Възможна е появата и на кръв в изпражненията.

Гадене и повръщане. Повръщането може да се повтори няколко пъти и да придобие изтощителен характер.

Подуване на корема. При механично нарушение на чревната непроходимост подуването носи ограничен характер, заради което коремът става асиметричен. При динамичната (паралитична  и спастична) непроходимост подуването е равномерно.

Как да окажем първа помощ

При подозрение за остра чревна непроходимост трябва незабавно да се извика бърза помощ. До пристигане на екипа от специалисти при пострадалия обаче, е важно да извършите следните неща:

  • Да измерите кръвното и телесната му температура;
  • Да проверявате непрекъснато пулса и следите за сърцебиенето му;
  • Да му осигурите пълно спокойствие;
  • Да му давате да пие вода в умерени количества.

Категорично е забранено на болния да се дават лекарства, които помагат на дефекацията (изхвърлянето на изпражнения), тъй като това ще влоши състоянието.

Не спирайте очистителните клизми.

Ако след пристигане на спешна помощ диагнозата бъде потвърдена, болният се хоспитализира. В зависимост от локализацията на патологичния процес, причинил острата непроходимост, с пациента мога да се проведат различни видове операции, като резекция на тънките черва, хирургично отваряне на червата за отстраняване на чужди тела, разделяне на срастванията, елиминиране преплитането на червата и други.