Лято е . Времето, когато най-лесно „ловим“ чревни инфекции. Ето какво трябва да знаете, за да се  опазите от тях.

Описание

Острата чревна инфекция е група заболявания на стомашно-чревния тракт, чиито възбудители са вируси, бактерии и по-рядко по-прости неща. Това е едно от най-разпространените заболявания по света и всяка година от него страдат поне 500 милиона души. Заразата става при употреба на некачествена храна, недобре пречистена вода, неспазване на лична хигиена, но е възможно и по въздушно-капков път.

Симптоми

Диария, повръщане, болки в корема и повишена температура – това са основните признаци на стомашно-чревната инфекция. Проявите могат да са едновременни, но и поотделно. Тежестта на състоянието на пациента се определя от изразеността на симптомите на интоксикация и обезводняване.

Кога да потърсим лекар?

Обезводняването при остра чревна инфекция е особено опасно за малките деца. То е третата по разпространение в света причина за детска смъртност именно заради това, че не се компенсират навреме загубите на течност и соли в организма. При заболяване на детето трябва до първите шест часа да потърсите лекар. Възрастните могат да се лекуват и самостоятелно, ако диагнозата не подлежи на съмнение, в изпражненията не се появи кръв и симптомите продължават не повече от три дни.

Лечение

Терапията включва обилно пиене на течности. Най-добре ще възстановите водния баланс и загубата на минерални вещества с аптечни физиологични разтвори.

Приемането на хелати ще помогне за извеждане на токсините от червата.

Добре е да пиете и противомикробни средства – в аптеките има и такива, които действат само на червата, без да нарушават нормалната микрофлора.

Диета

Задължително трябва да изключите продуктите от пълномаслено мляко, като сметана, прясно и кисело мляко, както и мазните и остри храни. Наблегнете на леко усвояемата храна, като варен ориз, диетично месо, банани, сухар и препечени филийки. Трябва да намалите порциите за сметка на броя на приемите. Но в никакъв случай не бива да гладувате!

Разпространена грешка в лечението е приемът на укрепващи средства, като инхибитори например. Тези препарати могат да затормозят извеждането на токсичните вещества и да обострят протичането на заболяването. При децата те могат да доведат и до чревна непроходимост!

Рискови фактори

На повишен риск от заболяване са подложени хората с отслабнал или недокрай формиран имунитет,  нямащите достъп до чиста вода и пътуващите зад граница – най-вече в екзотични страни.

През лятото трябва да се избягва и къпането в непредназначени за това водоеми и употребата на напитки с лед.