Необяснима загуба на тегло, постоянна жажда и често уриниране са все симптоми на диабет тип 2. Заболяването е много често, диагностицира се при все по-голям брой хора и въпреки това много от нас все още вярват в трайните митове за диабета.

Това не е много сериозно заболяване. Изключително опасно погрешно схващане. Според Американската диабетна асоциация две трети от пациентите с това заболяване умират от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт, директно предизвикани от диабета. Продължителността на живота на диабетика е средно с 10 години по-малко от човек без това заболяване. Хората с ХИВ, които са на лекарства, живеят по-дълго от диабетиците!

Затлъстяването със сигурност ще доведе до диабет. Доста разпространено заблуждение. Разбира се, затлъстяването е рисков фактор, но не е единствената причина за диабет. Необходимо е да се вземе предвид семейната история на заболяването, наличието на хипертония, заседнал начин на живот и много други фактори.

Инсулинът може да е вреден за здравето. Всъщност инсулинът спасява живота на диабетиците, защото помага да се контролира нивото на глюкозата в организма. Разбира се, много по-добре ще е, ако човек може по естествен път да контролира показателите за захар.

Сладкото забранено! Не мислете, че жертвите на диабет тип 2 никога повече не бива да посягат към сладкиши. Ако имате нормално ниво на кръвна захар, поддържате здравословен начин на живот и се движите често, тогава малко количество сладки няма да ви навреди.

Дори лекарите вярват в митовете за диабет

Според Шмуел Левит, ръководител на клиниката за диабет и ендокринология на болницата в Асута (Израел), популярната днес теория, че употребата на захар в чистата й форма е пряко свързана с развитието на диабет при хората, не е нищо повече от неразумен стереотип.

Според експерта любовта към сладкишите не означава заплаха от диабет. Освен това изобщо може да не сте пристрастен към сладкото - и все пак в крайна сметка ви поставят диагноза диабет.

Според разпространения стереотип, захарта в чистата й форма е пряк причинител на диабет. Но това не е така, пояснява Левит. Организмът е в състояние да отделя захар - основния източник на нашата енергия - от всичко, дори от месо. Това е бързо „гориво“, в търсене на което нашите предци били принудени не малко да бягат. Представете си: от една молекула захар се получават 32 енергийни молекули. Сега, с появата на ползите от цивилизацията, има свръхпредлагане на енергия.

Зад епидемията от диабет е преди всичко заседналият начин на живот. Съвременният човек прекарва все повече време седейки на стола, а техническият прогрес и бързото развитие на технологиите само задълбочават навика за бездействие. Левит счита, че ниската култура на хранене с акцент върху бързата храна, стресът и наследствеността са следващите най-рискови фактори за диабет.

Диабет тип 2 не може да бъде излекуван, бавно прогресиращата болест в неговия случай е необратима. Това е другият мит за диабет тип 2.

Много от неговите форми се лекуват. Или поне лекарите получават възможност да спасят пациентите от инжекции с инсулин или да вземат някои противодиабетни лекарства. Но, за съжаление, не всички експерти са готови да изоставят този мит, във всеки случай, публично.

Според СЗО, бързата интензификация на хроничните неинфекциозни заболявания, особено затлъстяването и диабета, са основната опасност за световната медицина. В Европа днес диабетът е разпространен при 6–9% от населението, а в целия свят - в 8,5%. В същото време се развива изключително напрегната ситуация в страни, в които диабетът доскоро дори не се е почувствал.