Широко разпространено е мнението, че орехите са особено полезни за мозъка. Марта Гуаш Ферет, доктор по медицина, Харвардската школа по обществено здраве, опроверга това, обяснявайки, че черупческият плод е много по-полезен за сърцето, отколкото за мозъка.

Това се обяснава и от специфичния „хранителен профил“ на орехите. Ореховите ядки се различават от другите ядки по това, че съдържат повече алфа-линоленова киселина, която е омега-3 мастна киселина, подобна на тази, която се съдържа в рибата.

Следователно орехите, за разлика от други ядки, които съдържат повече ненаситени мазнини, трябва да се разглеждат отделно, смята Ферет.

Различни проучвания показват, че орехите могат да предпазят от сърдечни заболявания, като подобрят липидния профил. Заслужава да се отбележат и антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на плода, добавя Марта Гуаш Фере.

Тя припомня още резулататите от 30-годишното проучване на нейния екип сред 200 хиляди американци. Резултатите показали, че консумацията на три порции орехи на седмица намалява риска от смърт от различни причини с 45%.