Учени от университетите в Кънектикът и Тексас установили, че орехите имат положителен ефект върху чревната микрофлора, намаляват риска от улцерозен колит, както и някои форми на рак.

Проведен бил експеримент с гризачи. Диетата на животните се състояла от 14% ядки (20-25 грама са достатъчни за човек). Само след две седмици тази диета довела до видими промени в състоянието на мишките.

При животните се възстановила целостта на лигавицата на дебелото черво и скоростта на възпаление намаляла. Дори когато обемът на ядките в диетата намалял до 3,5%, се наблюдавал положителен ефект. Според специалистите, в сравнение с други ядки орехите съдържат най-високи нива на омега-3 мастни киселини, голям брой фитохимикали, включително антиоксиданти.

Ядките са богати и на фибри (до 6,4%), което подпомага за ремисията на заболяването при пациенти, страдащи от възпалителни заболявания на червата. В експертния доклад се казва, че ядките могат да подобрят липидния метаболизъм и да увеличат производството на антиоксиданти в дебелото черво, което в крайна сметка ще помогне за потискане на язви на лигавицата.