При достигане на оргазъм вероятността от зачеване на бебе се повишава с 15%, доказват чрез изследване на ирландски учени от университетския колеж Корк. В изследването им участвали шест жени на възраст между 26 и 52 години. Едните трябвало да избягват оргазмите с помощта на специални упражнения, а другите – обратно, да се стараят да ги достигнат. След това жените използвали специални прибори, с които да фиксират нивото на фертилност.

Експериментът продължил два месеца.

Резултатите показали, че жените, които постигали апогея, „задържали“ повече стимулатора на сперма. В реални условия – с използването на истинска сперма, това увеличава значително възможността от зачеване.

Тъй като броят на участничките в експеримента бил малък, учените се ограничават да говорят само за споменатите 15% повишение на фертилността с помощта на женски оргазъм. Възможно е този процент да се окаже доста по-голям след допълнителните изследвания, които планират.

Уверен съм, че са ни необходими повече доказателства, но първата крачка вече е направена, коментира д-р Роберт Кинг, ръководител на експеримента. Той и екипът му очакват допълнително финансиране, за да потвърдят теорията си в по-мащабно изследване и така да дадат шанс на жените по цял свят, които искат да забременеят.