По-нисичките на ръст деца, които ядат достатъчно плодове с оранжев цвят, започват по-бързо да се “източват” и да надрастват връстниците си. До такъв извод стигнали учените от Еврейския университет в Йерусалим. 
Данните от най-новите изследвания, представени на конференцията “40 години изследвания в Израел” сочат, че децата, които се хранят балансирано и под наблюдението на диетолози, като приемат достатъчно количество оранжеви плодове, богати на витамин А, са започнали да растат много по-интензивно от връстниците си, съобщава MigNews. 
В изследването участвали около 300 деца на възраст от 3 до 16 години, разделени на две групи. Станало ясно, че по-ниските деца, които се хранят балансирано и приемат храни, богати на витамин А, за 1 година са израстнали с 8 сантиметра. Другата група деца с нисък ръст, които продължили да се хранят както преди, прибавили за същото време към ръста си най-много до 4 сантиметра.
Като правило повечето деца с нисък ръст са съвършено здрави, на тях просто не им достигат витамин А, желязо и цинк, обясняват учените. Затова предложили на децата балансирана диета, опирайки се на тези елементи.