Колкото по-оптимистично човек гледа на света, толкова по-добре спи, показали резултатите от проучване, проведено от група учени от Харвардския и Северозападния университети (САЩ), публикувани в списание Behavioral Medicine.

Професор Розалба Ернандес и екипът й анализирали данни за повече от три и половина хиляди американци на възраст от 32 до 51 години.

Всички тези хора два пъти с разлика от пет години отчитали продължителността и качеството на съня си през месеца, предхождащ проучването. То оценявало също симптомите на безсъние, затрудненото заспиване и броя часове сън през всяка нощ.

Освен това някои от участниците в проучването два пъти с интервал от една година в продължение на три последователни дни носели електронни устройства на китките си, които записвали физическата им активност. Това дало възможност да се проследи качеството и продължителността на съня им в реално време.

Участниците преминали и тестове, за да установят нивото си на оптимизъм. За да направят това, хората трябвало да оценят по петобална система степента, в която са съгласни с положителни твърдения като: „Винаги гледам към бъдещето с оптимизъм“ или с отрицателно оцветени фрази като: „Обикновено никога не очаквам, че всичко ще бъде както трябва. " Броят на получените точки варира от 6 (най-ниското ниво на оптимизъм) до 30 (максимално ниво на оптимизъм).

А резултатите показали, че колкото по-оптимистично човек гледа на света, толкова по-добре спи. Всеки допълнителен резултат по скалата на оптимизма със 78% увеличава шансовете за добро качество на съня. Хората, които постигат високи резултати по-често от песимисти, съобщават, че спят достатъчно, а здравият им сън продължава от шест до девет часа всяка нощ. Шансовете на оптимистите да страдат от безсъние и сънливост през деня са 74% по-ниски от тези на песимистите.

Въпреки че Ернандес и нейните колеги все още не знаят кой биологичен механизъм е в основата на връзката между оптимизма и съня, те предположили, че положителното отношение може да помогне на човек да се справи със стреса, което му позволява да спи спокойно и здраво през нощта. Оптимистите обикновено са фокусирани върху активното решаване на проблема и по-често интерпретират стресовите събития по положителен начин, което им помага да се притесняват по-малко и да страдат от тревожни мисли по време на заспиване и по време на сън, обясни Ернандес.