Вирусът с COVID-19 умира само при температура над 92 градуса по Целзий, а дори и тогава не веднага. Това са предварителни данни, тъй като резултатите от експеримента, проведен от френски вирусолози от Университета в Екс-Марсилия, не са публикувани в рецензирано научно списание, а на сървъра bioRxiv - в отворен електронен архив на биологични изследвания, който все още не е бил подложен на проверка.

Целта на учените била да открият как по-ефективно да гарантират безопасността на лабораторните работници, работещи с проби от пациенти с COVID-19. В много лаборатории, преди да започне изследването на коронавируса, той се инактивира (убива) чрез термична обработка - загряване до 60 градуса по Целзий за един час. Както показал експериментът, след такова лечение част от вирусни частици запазвали способността за възпроизвеждане, достатъчна за заразяване на хората.

По-ефективен метод за инактивиране било загряването до 92 градуса по Целзий за 15 минути. В този случай вирусът напълно губи своята активност и съответно способността да се зарази, коментират учените.

Въпреки това, тъй като вирусната ДНК може да бъде повредена при високи температури, авторите на изследването препоръчват лабораторният персонал да убива коронавируса чрез химическо лечение.