Две чаши дневно е минималното количество кафе, което удължава живота с две години, установиха американски учени, чието изследване е публикувано в Европейското списание за епидемиология.

Консумацията на кафе е обратно пропорционално свързана с риска от смърт от всички причини, независимо от възрастта на хората, теглото им, консумацията на алкохол, зависимостта от тютюнопушенето и съдържанието на кофеин в кафето. Учените стигнали до това заключение, като оценили резултатите от 40 предшестващи изследвания, включващи информация за 3 852 651 участници и 450 256 смъртни случая.

Кафето съдържа голямо количество витамини и минерали и е един от най-големите източници на антиоксиданти. Множество проучвания са доказали, че кафето подобрява здравето на черния дроб, спомага за изгарянето на мазнините и подобрява физическата работоспособност. По този начин кафето удължава живота така, че хората, които го пият, имат 30 процента по-нисък риск от смърт за 20-годишен период, казват учените.

Мозъкът облагодетелства много кафето. Изследователите обясняват, че напитката влияе специално на невротрансмитера аденозин, предпазва основния орган на нервната система от невронални възпаления, намалява риска от развитие на Алцхаймер и Паркинсон, което допълнително допринася за удължаването на живота.

Проучването също така отбелязва, че трябва да избягвате добавянето на захар към напитката и да не я консумирате в прекомерни количества, тъй като това се отразява негативно на качеството на съня.