Настроението и самооценката при хора, ползващи тематични приложения, се понижават и те започват да се стесняват от тялото си, пише LiveScience, позовавайки се на изследване на учени от Университета в Род Айлънд. Американските учени представили наскоро резултатите си на конференция на Американската психологична асоциация във Вашингтон.

Авторите на изследването анкетирали 700 момичета и 120 момчета на студентска възраст. Част от тях ползвали приложението Tinder, а останалите –не. Всички те отговаряли на въпроси, свързани с настроението, степента на удовлетвореност от външността си и за самооценката. Студентите разказвали дали чувстват влияние от страна на обществото по повод на външния си вид, сблъсквали си са се с такива явления, като „бодишейминг“ (body-shaming), означаващ  да засрамваш някого заради тялото му.

Анализът на събраните данни показал, че посетителите на Tinder изпитват много повече негативни емоции, отколкото от хората, които се запознават и общуват в реалността. Ползвателите на приложението – независимо от пола, по-често се сравняват с другите, усещат че изглеждат не както трябва, а заради това се понижава и самооценката им и настроението им спада.

Това може да се обясни с факта, че най-важна роля в Tinder играе външният вид, смятат изследователите. Хората избират или отхвърлят потенциалните си партньори основно по снимките им. Такъв принцип на подбор изиграва своята негативна роля.

Не забравяйте, че снимките, които виждаме често в Tinder, нямат отношение към реалността, препоръчва ръководещият екипа Джесика Стръбъл. Освен това, не си струва да използваме приложенията като начин за удостоверяване на собствената значимост. За да разберем каква е стойността ни в действителност, са необходими много по-достоверни неща, от броя на събраните в Tinder лайкове.