Диетичните добавки с високо съдържание на омега 3 мастни киселини и антиоксидантите могат да са полезни на пациентите в начална фаза на Алцхаймер, доказаха американски учени от Калифорнийския университет.

В изследването им, продължило 17 месеца, участниците всеки ден получавали порции омега 3 мастни киселини и антиоксиданти като съставка на енергийни напитки.

В експеримента са включени пациенти с незначителни когнитивни нарушения, характерни за болестта на Алцхймер. Тук се включват проблеми, свързани с паметта, езика, логическото мислене, способността за взимане на решение. Като основен фактор за тези разстройства се приема натрупването на бета-амилоид в мозъчните структури.

Резултатите от изследването са показали, че при прием на омега 3 мастни киселини имунните клетки (фагоцити)  ускорено унищожават бета-амилоидните натрупвания. При болните от Алцхаймер, неприемащи омега 3 мастни киселини, не се отбелязва повишено елиминиране на бета-амилоид. .

Добавките с високо съдържание на омега 3 мастни киселини и антиоксиданти са полезни при пациентите с начални когнитивни нарушения. Те обаче нямат ефект при тези, при които болестта на Алцхаймер вече е с разгърната симптоматика – деменция, напреднала загуба на памет и ориентация. Затова такива добавки е полезно да се вземат само в най-ранен стадий от поява на симптомите на когнитивни нарушения.

Напитките, които използвали за изследването, освен омега 3 мастни киселини съдържали и ресвератрол – природен антиоксидант, отделян от някои растения като защитна реакция. Ресвератролът, както и полиненаситените мастни киселини, нееднократно е потвърждавали терапевтичните си свойства по време на изследванията.