Трептящият мускул на клепача може да е признак на сериозни и опасни физически разстройства, като хипертония или неправилна работа на щитовидната жлеза. За причините, които може да стоят зад това явление, пише порталът Focus.de.

Миокимията на клепача са спонтанни мускулни тремори на горния, долния или двата клепача. По правило това скоро изчезва самостоятелно и в повечето случаи е безобидно.

Ако обаче феноменът на потрепващ клепач на очите стане по-чест и редовно се проявява в рамките на няколко седмици, е необходимо да се обърнете към лекар, за да разберете физическите причини за това, казват специалистите.

Защото в някои случаи потрепването на окото може да бъде предупредителен сигнал за сериозни отклонения в тялото. Кои са те?

Високо кръвно. Когато кръвното налягане се повиши, пулсиращият кръвоносен съд може да започне да дразни зрителния нерв и да доведе до свиване на мускула на клепача. По този начин, потрепващото око може да сочи хипертония на човека. Забелязвайки такъв симптом в себе си, започнете редовно да го измервате. Постоянното високото кръвно налягане може да има много опасни последици - например развитие на сърдечна недостатъчност или инсулт.

Прегаряне. Постоянното потрепване на клепача може да бъде ранен признак на прегаряне - състояние, което означава психоемоционално избледняване поради постоянен стрес и претоварване. В този случай потрепването на окото може да бъде сигнал, че тялото се нуждае от почивка, релакс, отмора.

Недостиг на магнезий. Магнезият поддържа функцията на мускулите и нервите, а липсата му, естествено, предизвиква потрепване на мускулите. В допълнение към това честото главоболие и нарушения на съня могат да показват дефицит на магнезий. Немското общество за хранене препоръчва от 300 до 350 mg магнезий на ден.

Заболяване на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормони Т3 и Т4, които освен всичко друго, влияят на нервната система, регулират телесната температура и участват в метаболизма. Ако тялото произвежда твърде много хормони, това може да причини симптоми като сърцебиене, повишена нервност, потрепване на мускулите.

Злоупотреба с алкохол. Това може да доведе до необратимо увреждане на мозъка, при което нервите вече не са в състояние правилно да предават сигнали. Това също може да доведе до неконтролирано потрепване на клепачите.

Специалистите подчертават, че в случаите, когато потрепването на окото се превърне в дългосрочен проблем, определено трябва да потърсите професионална медицинска помощ. Това ще помогне да се диагностицира по-сериозен проблем, който се нуждае от лечение. При злоупотребата с алкохол това също е важно, защото без лечение физическите повреди и спазмите в очите могат да бъдат необратими и ще продължат до края на живота ви.