Лекарството Rybelsus (активното вещество е семаглутид) стана първата одобрена таблетна форма сред GLP -1 агонистите. (GLP-1 - Glucagon like peptide 1 - подобен на глюкагон пептид - 1) Преди това такива лекарства се предлагаха само като инжекции.

За справка: подобен на глюкагон пептид-1 (GLP-1) се синтезира в нашите черва и стимулира глюкозозависимата секреция на инсулин. При захарен диабет тип 2 се наблюдава дефицит на този пептид. GLP-1 агонистите са лекарства, които стимулират синтезата на GLP-1.

Тези лекарства не само влияят на инсулина, но имат и други ефекти, характерни за GLP-1: инхибират прекомерния синтез на глюкоза, забавят скоростта на изпразване на стомаха, подобряват функцията на лявата камера и понижават кръвното налягане.

Преди одобрението на Rybelsus, пациентите с диабет не са имали орална версия на GLP-1, коментира Лиза Янов, директор на отдела по ендокринология в Центъра за оценка на лекарствата и изследвания на FDA.

Rybelsus е произведен от датската фармацевтична компания Novo Nordisk, която също произвежда инжекционни агонисти GLP-1 Viktoza и Ozempik. Други лекарства от същия клас включват Adlixin от Sanofi и Trulicity от Eli Lilly and Company.

В клинични проучвания Rybelsus значително понижавал нивата на кръвната захар на участниците в изследването. След 26 седмици ежедневно приложение на лекарството в доза от 14 mg при 77% от пациентите, нивото на HbA1C (гликиран хемоглобин) намалявал със 7%. В същото време при плацебо групата подобно намаление се наблюдавало само при 31% от пациентите.

Въпреки това, според FDA, Rybelsus не се препоръчва като първи избор за диабет, тъй като има потенциални рискове. По-специално, лекарството може да допринесе за развитието на тумор на щитовидната жлеза. Пациенти с рак на щитовидната жлеза или близки роднини, засегнати от този вид рак, не трябва да приемат Rybelsus.

Rybelsus също не е подходящ за хора с диабет тип 1 или диабетна кетоацидоза. Инструкциите за лекарството също предупреждават за такива странични ефекти като възпаление на панкреаса, загуба на зрение, хипогликемия и увреждане на бъбреците - обаче, всичко това рядко се случва.