Това съобщава вестник The Guardian във връзка с резултатите от проучване на този проблем.

Как коронавирусните новини ни вредят?

Изследването е проведено от организацията „Спрете туберкулозата“, съвместно с Кралския колеж в Лондон и Университета Джон Хопкинс.

То се базира на данни за това, как страните, в които са регистрирани най-много случаи на COVID-19, са диагностицирани с туберкулоза и се лекуват изолирано.

Отбелязва се, че в периода 2020–2025 г. по всяка вероятност 6,3 милиона души ще развият туберкулоза. Коефициентът на смъртност от 1,4 милиона души от туберкулоза междувременно ще влоши ситуацията в тази област до показатели с 5-8 годишна давност.

От своя страна изпълнителният директор на „Спрете туберкулозата“ Лучица Дизю припомня, че туберкулозата е съпътствала човечеството от хилядолетия.

От 100 години насам имаме ваксина и други две или три потенциални ваксини са в процес на разработване. Трябва да ваксинираме половин милиард души до 2027 г. и сме изумени от коронавируса, който е на 120 дни и срещу който се разработват 100 ваксини. Така че мисля, че този свят, се прецака, заяви тя.

Фактът, че ще се върнем към данните от 2013 г. (по смъртност) и толкова много хора умират, е отвратително. Ядосвам се заради невъзможността да контролираме това, което правим, каза Дизю.

Тя се оплака, че учените, съсредоточени върху разработването на ваксини срещу COVID-19, забравят за останалите заболявания. Нямаме ваксина срещу туберкулоза за възрастни, нямаме ваксина срещу ХИВ, нямаме ваксина срещу малария и още други.

The Guardian припомня, че туберкулозата ежегодно причинява смъртта на повече от 1,5 милиона души - повече от всяко друго инфекциозно заболяване. Все още обаче няма ваксина срещу туберкулоза за възрастни, а само за деца.

През последните пет години се наблюдава постоянно намаляване на броя на случаите на туберкулоза, което е резултат от профилактиката и лечението. Също така, преди пет години световните лидери обещаха да прекратят туберкулозата до 2030 г., пише изданието.