За главен враг на човечеството днес се смятат така наречените дълбоко обработени продукти.

Натрупаните до днес данни косвено потвърждават това, свързвайки употребата на продуктите с дълбока преработка с повишен риск от хронични заболявания, такива като дислипидемия, затлъстяване, хипертония и рак.

Както съобщава изданието JAMA Internal Medicine, хората, употребяващи прекалено преработени продукти, са подложени на повишен риск от смърт. Такъв е изводът на френски учени от Сорбоната, които провели първата по темата проспективно проучване с голяма проба.

Френските специалисти анализирали въпросните 44 551 мъже и жени на възраст от 45 години, участващи в национално изследване на NutriNet-Santé, стартиращо през май 2009 година. Анализ на храненето на участниците показал че всяко 10-процентно увеличение на дяла на дълбоко преработените продукти в храната надвишава риска от смърт от всички причини с 14%.

Според авторите, за всичко е виновен „пълнежът“ на тази храна. Към продуктите с дълбока преработка се отнасят най-вече продуктите от масовото производство, готови за употреба (както полуфабрикати, така и готови храни), сладките напитки, хлябът, бонбоните, преработеното месо (кренвирши, колбаси и т.н.). Такава храна обикновено се отличава с висока калоричност при неголяма хранителна ценност (съдържат „празни калории“), ниско съдържание на целулоза и високо съдържание на въглехидрати, наситени мазнини и натрий. Освен това продуктите с дълбока преработка често съдържат потенциално вредни добавки, в това число и такива, които могат са с канцерогенни свойства.