В началото на новото хилядолетие хората влязоха в най-модерните летни обувки Crocs и ги обявиха за номер едно по удобство. А днес вече 300 милиона двойки в 90 страни заедно с децата си шляпат в Crocs. Към плажа, в градината, и в къщи, на пазар и къде ли още не. Независимо от недотам привлекателния вид, Crocs и днес са любими за много. Те лесно се поддържат, не се боят от водата и нямат нужда от поправки. Просто ги изхвърляте и ги заменяте с нови.

Подобни обувки обаче са вредни заради плоското си ходило, обявиха изведнъж експертите, цитирани в The Sun. Не бива да ги носите всеки ден, защото те не осигуряват достатъчна защита на петата. Тя не е закрепена стабилно, натоварването се прехвърля върху пръстите, произнесе се категорично доктор Меган Лихи от Института по костите и ставите в Илинойс.

Това е опасно за сухожилията, задълбочава деформацията на палците, създава проблеми с ноктите, причинява мазоли. Подобни травми по принцип се появяват при продължително носене на обувки без пета, обяснява експертът.

Ето защо не бива да носите Crocs повече от 8 часа, категорични са специалистите.

А кой ходи с едни обувки повече от 8 часа на ден?