Алкохолните напитки нанасят повече вреда, отколкото полза, повтарят от години лекарите по целия свят. Сред питиетата обаче има по-малко и по-опасни.

Бирата е тази, която причинява най-големи вреди причинява на човешкия организъм, твърдят специалистите. Бирата е най-слабо алкохолното питие. Но не алкохолът в нея вреди на здравето, обяснява руският психолог нарколог Даниил Покровски.

Алкохолът е най-безобидният компонент на бирата. Останалите второстепенни компоненти, които придават на бирата свойствата пяна, цвят, вкус, са изключително вредни за човешкото здраве. Включително и тези, съдържащи кобалт, твърди Покровски.

Металите, съдържащи се в бирата, причиняват затлъстяване на сърцето и кардиопатия, обяснява експертът. Той цитира примери с художници от средновековието, които са работили с боя на основата на кобалт. Повечето от тях не са доживели до старост.

Учените посочват и най-безопасната алкохолна напитка - това е сухото червено вино. То е богато на витамини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за хората.