Това съветват световни експерти, според които кафето предпазва дори и от рак на черния дроб. Затова ако се тревожите за здравето на черния си дроб, не бързайте към аптеката! А първо седнете и изпийте чаша кафе.

Преди няколко десетилетия норвежки учени стигнали до интересeн извод. Употребата на алкохол се асоциира с възпаление на черния дроб (което всъщност не е тайна за никого!). Докато кафето – обратно, оказва защитно действие на този важен орган.

По-късно тези данни били потвърдени и от американски, а след тях и от учени от други страни. Било доказано, че хората с повишен риск от чернодробни заболявания, които често си попийват или страдат от затлъстяване, намаляват вероятността от развитие на тези заболявания, ако изпиват две и повече чашки кафе дневно.

Ракът на черния дроб е едно от най-страшните последствия от възпаленията на този орган. Хепатоцелуларният карцином е на трето място по смъртност от рак и разпространението на болестта в Европа и Америка бързо расте, за което спомагат и набиращите популярност хепатит С и стеатоза.

Доказано е, че мъжете пушачи могат да намалят своя риск от рак на черния дроб с 90%, изпивайки 4 и повече чаши кафе дневно, ако обаче спрат пушенето. Същата е ситуацията и с любителите на чашката – кафето им помага да намалят възпалението на черния дроб, но в много по-малка степен, отколкото отказът от алкохол.

Ракът на черния дроб може да се предотврати лесно, ако се ваксинирате от хепатит В, започнете сериозна профилактика срещу зараза от хепатит С и ограничите алкохола. Медиците уверяват, че тези три мерки могат да намалят разпространеността на това заболяване с 90%!

Но какво да правите, ако вече сте заразен с хепатит С? На помощ ще ви дойде кафето! То защитава черния дроб от увреждания, смъква активността на заболяването, риска от развитие на рак и смъртност.

През 2013 година било проведено контролирано изследване за влиянието на кафето върху хроничния хепатит С. 40 участници били разделени на две групи, като хората от първата всекидневно пиели по 4 чаши кафе в продължение на месец, докато от втората група се отказали напълно от кафе. След месец групите сменили ролите си.

Изучавайки здравословното състояние на участниците, учените установили, че употребата на кафе смъква окислителното увреждане на ДНК, помага за умъртвяване на инфектираните с вируса клетки, стабилизира хромозомите и намалява фиброзата на черния дроб, което в крайна сметка понижава риска от рак.

Значи ли това, че е време лекарите да предписват кафето като лекарство? Съвсем не. Независимо от достоверността на получените резултати, необходима е по-нататъшна работа за изясняване на това, какви точно компоненти на кафето влияят така благотворно на черния дроб. Още повече, че всекидневната употреба на горчиво черно кафе в умерено количество няма да навреди на хората с висок риск от чернодробни заболявания.

Трябва обаче да помним, че постоянното пиене на кофеиносъдържащи течности може да предизвика физическа зависимост. При това симптомите от недостига на кофеин включват главоболие, умора, проблеми с концентрацията, повишено настроение.

Е, не бива да се безпокоите, ако сте открили такава зависимост в себе си. Защото пиенето на кафе може и да се окаже благоприятно за здравето ви.