Хората, които пият джин с тоник са склонни към психопатни прояви, твърдят австрийски психолози, като предполагат, че тази склонност е свързана с влечението към горчивото.

Учените са от Университета в Инсбрук. Сънародниците на великия Фройд открили, че хората, които често употребяват горчиви храни и напитки, като кафе, черен несладък шоколад и джин-тоник притежават такива черти на личността, като макиавелизъм, психопатия, нарцисизъм и битов садизъм.

Учените изяснили това по пътя да два експеримента, в които 1000 участници трябвало да изучат и класират дълъг списък с хранителни продукти и напитки. След това участниците попълвали анкета, с помощта на която учените оценявали нивото на евентуалните психопатологични тенденции в характера им.

Съпоставяйки резултатите, учените открили споменатата закономерност и дори успели да я обяснят хипотетично.

Повечето хора не обичат горчивия вкус, тъй като подсъзнателно го свързват с отровните продукти, коментират сънародниците на Фройд. Психопатите обаче са безстрашни и се предполага, че именно горчивото ги привлича. При това неприятният вкус може да е оправдан, доколкото той се сменя от последвалото го удоволствие. А то идва след осъзнатото облекчение, че опасността се е оказала мнима, обясняват учените.