Животът край автострада, железопътна линия или аерогара влияе зле на обема на талията, установили шведски изследователи. Стресът заради постоянния силен шум стимулира отлагането на мазнини в областта на корема – така нареченото бирено коремче – най-опасното затлъстяване за здравето ни.

Учените анализирали данни за повече от пет хиляди жители на възраст между 43 и 66 години от покрайнините на Стокхолм. Наблюденията за тяхното здраве се провеждали между 2002 и 2006 година. Хората редовно попълвали анкети за условията им на живот, психичното състояние, наличието на проблеми със съня или в работата. Освен това те преминавали през редовни медицински изследвания, включващи оценки на степента на централното затлъстяване.

Повечето от участниците – 71%, живеели в условия на постоянен шум от транспортни средства, чиято сила превишавала 45 децибела – прагът на безопасност, като при 15% от тях въздействието било едновременно на два, а при 2% - на три източника на този шум.

Учените пресметнали, че за жените всеки пети децибел над прага на безопасност, независимо от вида на източника, е свързан с увеличаване обиколката на талията с 0,21 сантиметра! За мъжете всеки пет децибела над прага на безопасност водели до увеличения на мастните натрупвания по корема с 0,16 см. Като цяло и трите източника на транспортен шум са свързани с увеличаване обема на талията, но най-опасен се оказал шумът от излитането на самолети.

Причина за развитие на централното затлъстяване в този случай не е в хроничния стрес, пише Medical News Today. Известно е, че високото ниво на хормона на стреса – кортизол, само по себе си въздейства за отлагането на мазнини в централната част на тялото. Освен това излишъкът на кортизол нарушава съня и така влияе негативно на обмяната на веществата, което също води до затлъстяване в областта на талията.

Централното затлъстяване се смята за най-опасния вид затлъстяване. Известно е, че то е свързано с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, хипертония и захарен диабет.