Ако искате да живеете по-дълго, добавете този прост продукт към закуската си - редовната му консумация е свързана с много лечебни ефекти. Тази препоръка направиха британски лекари, като се позоваха на натуралното кисело мляко.

Известните британски специалисти по хранене, лекарите Джулиет Кьол и Сара Брюер нарекоха киселото мляко необикновена закуска, която помага да живеем по-дълго. Според специалистите правилното хранене е от решаващо значение за удължаване на живота, а натуралното кисело мляко е един от най-добрите му примери, пише изданието Express.

Киселото мляко съдържа пробиотици, които са полезни за червата, както и калций, фосфор и протеини. Компонентите му повишават защитните сили на организма и намаляват вероятността от ранна смърт, коментират Кьол и Брюер.

Различни проучвания показват, че киселото мляко може да помогне при много от здравословните проблеми, свързани със стареенето, включително остеопороза и високо кръвно налягане. Използването му пет пъти седмично може да намали риска от развитие на хипертония с 20 процента, отбелязват лекарите.

Редовната употреба на този продукт помага за нормализиране на кръвното налягане, укрепване на костите и намаляване на вероятността от развитие на диабет. Всеки човек трябва да яде поне една малка чаша кисело мляко дневно, препоръчват лекарите.

Едно от най-полезните качества на продукта, който ви помага да живеете по-дълго, е способността му да предпазва от затлъстяване. Експертите обясняват, че неговите чревни пробиотични бактерии изместват вредните, които могат да повлияят на ситостта или абсорбцията на хранителни вещества. Това намалява приема на калории.

Добавянето на кисело мляко към закуската може да ви помогне да отслабнете. Доказано е че хората, които редовно го консумират, натрупват по-малко мазнини с течение на времето, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-малък размер на талията, коментират експерти.