Учени от Китайския медицински университет в Тайван представиха доказателства, че обикновеното зеле и неговите „роднини“ съдържат органично съединение, което се проявява като мощно противотуморно средство.

Докладът за проучването на китайските експерти е публикуван във Food.news. Според учените обикновеното бяло зеле, както и карфиолът и броколите имат значителен потенциал за борба с раковите новообразувания.

Вниманието на специалистите било привлечено от такава съставка на зелето като сулфорафан (SFN). Това органично съединение се намира в кръстоцветните зеленчуци, към които принадлежат различни видове зеле. Според изследователите, сулфорафанът има всички шансове да се превърне в нов антираков агент.

Сулфорафанът причинява промени в морфологията на раковите клетки и намалява тяхната жизнеспособност. Например, той инхибира активността на опасни клетки като HCT 116. Тези морфологични промени са регистрирани с помощта на фазово-контрастен микроскоп, обясняват китайските експерти.

Получените от тях данни предполагат, че съдържащото се в зелето вещество е в състояние да упражнява лекарствен ефект срещу раковите клетки на дебелото черво, които умират под негово влияние.