Една силна струя вода може да намали размера на простатата с еднаква ефективност, както и стандартната операция, но с по-малко странични ефекти, твърдят британски учени, цитирани от The Daily Mail. Персоналът на болница Frimley Park изпробвал устройство, наподобяващо сонда и излъчващо поток от солена вода с висока скорост. Тази струя премахвала излишната тъкан за няколко минути. В сравнение с конвенционалната хирургия, този подход има четворно по-малок риск от генитални усложнения, твърдят хирурзите.

Редовната хирургична намеса за резекция на простатата е силно инвазивна и може да доведе до еректилна дисфункция и инконтиненция, обясняват лекарите. Системата, наречена AquaBeam работи, като чрез механично действие на водата се разбива излишната тъкан. Водата се подава през тънка метална тръбичка, поставена в уретрата и през пикочния мехур (хирургът се ориентира по ултразвуковите изображения).

Разрушената тъкан на простатата се засмуква през отворите в тръбата. Процедурата може да се извърши под обща анестезия или епидурална анестезия. Системата вече е била успешно тествана върху 200 пациенти. Оттокът на урина при тях подобрил, като обемът се увеличавал с 5 милилитра в секунда.

Страничните ефекти в областта на гениталиите били незначителни, свързани с временно намалена способност за еякулация.