Обединените арабски емирства - ОАЕ, се готвят да построят болница в космоса с помощта на контролируеми от земята ненороботи. Тези планове обявиха от Министерството на здравеопазването и профилактика на заболяванията на ОАЕ по време на провежданата в момента в Дубай конференция Arab Health 2018.

Проектът Emirates Space Hospital ще бъде осъществен в рамките на национална космическа програма на ОАЕ и планиран за  мисията на Марс през 2020 година, съобщава Khaleej Times.

Emirates Space Hospital е пример за това как ще работи телемедицината в бъдеще, коментира Култум Ал Белуши от здравното министерство на емирствата. Астронавтите ще бъдат лекувани в Космоса, но процесът на лечение ще се контролира от Земята с помощта на нанотехнологии, обяснява Ал Белуши.

Как ще се случва на практика това? В кръвотока на арабските астронавти преди старта по хирургичен път ще бъдат въведени нанороботи, които трябва да откриват увредените клетки на организма и да ги възстановяват, обяснява Тери Карим Луес, основател и ръководител на базираната в Дубай компания Fractal Systems, нает да разработи марсианската програма на Обединените арабски емирства и проекта Emirates Space Hospital.

Работата на нанороботите ще става дистанционно. Преди да се използва на Марс, тази технология ще бъде тествана на Земята. Освен това здравословното състояние на астронавтите  ще бъде проследявано с помощта и на изкуствен интелект, обяснява Луес.