Няма никаква полза от това да пиете около два литра вода дневно, когато не го правите правилно, казва американският учен Дейвид Ниман. И обяснява как да става това.

Най-лесният начин да избегнете дехидратацията е като пиете вода. Американската национална медицинска академия препоръчва жените и мъжете да консумират съответно от 2700 до 3700 милилитра течности. Но трябва да правите това правилно.

Пиенето на големи количества вода едновременно сутрин, следобед и вечер не е най-добрият и не най-ефективният начин за поддържане на водния баланс в организма.

Ако пиете много вода, през следващите два часа често ще ходите до тоалетната и урината ви ще придобие много светъл нюанс. Това означава, че водата просто не се абсорбира от тялото ви, обяснява Дейвид Ниман, професор по обществено здраве в Апалачийския държавен университет, Северна Каролина.

Според Ниман, ако водата попадне в тялото сама (без храна), тя не се задържа, преминава през храносмилателния тракт и напуска тялото. Особено ако пиете много вода на празен стомах. Този ​​начин напиене е много неефективен, обяснява Ниман, според който светлата урина е признак за излишък на вода в тялото.

Наскоро научна работа потвърди думите на Ниман, че пиенето на големи обеми вода наведнъж не е най-добрият начин да се избегне дехидратацията. В проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2015 г. учените сравняват как различните напитки влияят на водния баланс на тялото: от обикновена вода до специално приготвени сокове, предназначени да компенсират загубата на течности.

След анализите на урината на участниците в изследването учените стигат до заключението, че напитки, като млякото, чаят и портокаловият сок, се справят със задачата да предотвратят дехидратацията по-добре от обикновената вода. А светлата бира в този смисъл е малко по-лоша от водата, но и малко по-добра от кафето.

Разбира се, това не означава, че трябва да се откажем от водата и да пием само мляко или портокалов сок. Авторите на проучването обаче обясняват, че тези напитки съдържат компоненти, които влияят на това колко течност ще се задържа в организма. Говорим за хранителни вещества и диуретици - тоест за съединения, които спомагат за увеличаване на производството на урина.

Когато пием вода, заедно с аминокиселините, мазнините и минералите, тялото абсорбира повече H2O, което означава, че поддържа по-добре водния баланс. Това е особено важно в условия на физическа активност и прекомерно изпотяване. Хората, които пият бутилка след бутилка вода между храненията, просто след това изливат цялата тази вода в тоалетната, казва Ниман.

Популярната идея, че водата в големи количества прочиства организма от вещества, от които не се нуждаем, е само частично вярна. Страничните продукти на химичните реакции и другият "боклук" всъщност се отделят с урината, но много вода на празен стомах не допринася за този процес на почистване, обяснява Ниман. В някои редки случаи

прекомерният прием на вода може дори да бъде вреден.

Ако професионални спортисти или хората, които тренират с часове във фитнес залата пият само вода, в урината им ще има високо съдържание на натрий. Това ще доведе до нарушение в баланса на натрий в организма и опасно намаляване нивото на този жизненоважен химичен елемент, обяснява Ниман. Това състояние, което лекарите наричат ​​„хипонатриемия“, може да бъде смъртоносно. Затова при високи натоварвания е по-безопасно да утолите жаждата си не с вода, но не и с напитки, съдържащи хранителни вещества и натрий.

Въпреки че хипонатриемията обикновено не заплашва тези, които не се занимават с интензивни спортове, има по-ефективни начини за поддържане на водния баланс, отколкото пиенето на големи обеми вода през целия ден.

Първо, пийте вода или други напитки от време на време, малко по малко и на глътки. Това ще предпази бъбреците от претоварване и ще помогне на тялото да задържа повече влага.

Второ, пийте вода преди и по време на хранене или закуски, така че тялото да задържа повече влага. Според Ниман, за да възстановите организма си след тренировка, е по-полезно да ядете банан или друг плод, измит с малко вода, отколкото да пиете само вода.

Всичко това не означава, че трябва да пиете по-малко вода или да я замените с други напитки. Ако искате да поддържате оптимални нива на течности в организма, пийте по малко вода през целия ден и я „замезвайте“ с малки количества храна. Това е много по-ефективно от пиенето на пълни чаши вода между храненията. Водата е добра за вас, но не забравяйте, че можете и  да се удавите в нея, предупреждава ученият.