Когато става дума за отрицателно съдържание на калории, много хора са сигурни, че тялото ни харчи повече калории при преработката на определен продукт, отколкото се съдържат в самият продукт.

Ново проучване на международен екип учени показа, че независимо от броя на калориите в даден продукт, човек винаги получава нещо от него. Всяка храна е източник на енергия за човека. Разликата е само в броя на консумираните калории, твърдят експертите.

Експериментът им се провел с участието на всеядни гущери от семейството Агамови. В продължение на 10 дни гущерите не ядели нищо, след което им се давала сурова целина. Учените изчислили загубата на енергия за храносмилането и екскрецията на изпражненията и урината, и определили резултата от нетното увеличение на енергията.

Оказало се, че тялото на животното използва 33% от калориите за преработка на храни, 43% - за екскрецията на изпражненията и урината, а 24% не се изпарили никъде и оставали в тялото. Което значи, че една четвърт от калориите в целината са останали в организма.

След като изчислили всички възможни разходи за енергия от човешкото тяло по време на хранене, авторите на работата заключили, че продуктите, за които обикновено се смята, че нямат калории оставят у човека от 19 до 50 процента от калориите.