Диабет тип 2 е хронично състояние, характеризиращо се с нестабилни нива на кръвната захар. Когато кръвната ви захар се повиши неконтролируемо, това може да предизвика множество тревожни симптоми. Много от най -острите заболявания възникват от увреждане на нервите, което в медицината е известно като невропатия.

Има много видове невропатия и някои от предупредителните знаци могат да се появят на краката ви. Според Diabetes UK изгарящата или стреляща болка в краката може да сигнализира за увреждане, свързано с високата кръвна захар.

Тези усещания могат да се увеличат през нощта.

Основната опасност от сензорна невропатия за човек с диабет е загубата на усещане в краката, особено ако не разбирате какво се е случило.

Това е опасно, обясняват експертите, защото може да не забележите леките наранявания, като например да стъпите на нещо остро с боси крака или да получите мехур от лошо прилепнали обувки. Затова те съветват:

Пазете краката си чисти и без инфекции;

Никога не ходете боси, особено в градината или на плажа на почивка, за да избегнете порязвания, и се опитайте да не седите с кръстосани крака, за да избегнете нарушаване на кръвообращението;

Режете или оформяйте ноктите си редовно;

Обърнете се към ортопед при поява на мазоли или твърда кожа;

Ако имате диабет, важно е да се опитате да се откажете от тютюнопушенето, категорични са специалистите.