Необикновен начин за борба с вирусите и простудните заболявания предлага американска компания от Лос Анжелис – като средство за профилактика тя пуска специални носни кърпички. Идеята е проста: човек получава възможност да придобие имунитет при контакт с вирусите в удобен за него момент и така да „преболедува по график“, обяснява създателят на кърпичките Оливър Нийсън.

Заразените кърпички (Vaev Tissue), според създателя, са много по-безопасни от инжекциите и таблетките против простуда. От човек се изисква само да избърше или просто разтърка отвън носа си със заразената кърпичка. По-нататък трябва да се развие лека форма на вирусно заболяване, която подготвя организма за възможна епидемия и активира имунитета.

При него защитата от вирусни инфекции е спорна, смятат критиците, според които съществуват огромно количество вируси. И ще са необходими кърпички с образци на всеки един от тях, а това е нереално. Не може да се предскаже точно процеса на инфектиране и протичане на заболяването. Освен това кърпичките могат да са опасни за хората със слаб имунитет, децата и възрастните хора.