Нормален пулс в състояние на покой не съществува, доказа проучване на американски учени от Scripps Research Translational Institute сред 100 000 души. Сърдечната честота може да варира в диапазон от 70 удара в минута, като за едни нормата са 40 удара, а за други може да достигат до 109, сочат резултатите.

Среден пулс в покой просто не съществува и няма определен брой удари, считани за нормални. Измерванията на пулса при повече от 100 000 души дали невероятни резултати. Някой от участниците е имал пулс в покой (тоест в момент, когато човек е в седнало или легнало положение) от 40 удара в минута, докато на друг е достигал 109 удара. Сърдечната честота била повлияна от възрастта, пола и теглото, тютюнопушенето и нивото на физическа активност. За всеки човек този показател оставал повече или по-малко постоянен, но понякога промените му говорели за нещо тревожно.

Днес различни видове фитнес гривни позволяват да измерваме сърдечната си честота в реално време в продължение на много дни подред. Преди това е ставало само по време на посещения при лекаря, но и най-модерният ЕКГ няма да предостави достатъчно информация за това как пулсът се променя с течение на времето и как се проявява при големи групи хора.

Проучването на учените от Scripps Research Translational Institute в САЩ обхванало десетки хиляди американци от всички щати, средната възраст на които била 46 години. Дълго време от 60 до 100 удара в минута се смятаха за нормална сърдечна честота в покой, но сега тези граници са се увеличили между 40 и 109. Средно за мъжете сърдечната честота варира от 50-80, а при жените - от 53 до 82, коментират експертите от института.

Пулсът е повлиян не само от възрастта, пола и теглото, но и от количеството сън, получавано всекидневно. Обикновено, ако сърдечната ви честота надвишава 100 удара, това показва стрес. С възрастта сърдечната честота също се увеличава. Резултатите от проучването са публикувани в PLOS ONE.