Новият министър на здравеопазването в Норвегия Силви Листхауг твърди, че самите хора трябва да решат как да живеят.

Вярвам, че на хората трябва да бъде позволено да пушат, да пият и да ядат толкова червено месо, колкото искат. Властите могат да им предоставят информация, но самите хора знаят какво е добро за тяхното здраве и какво не. Да казвате на хората какво трябва да правят и какво не трябва, не е отговорност на политиците. Не планирам да стана полиция за морал и няма да обяснявам на хората как да живеят живота си, но възнамерявам да им помогна да получат информация, въз основа на която ще могат да вземат решения и да правят избори, каза новоназначеният норвежки министър на здравеопазването Силви Листхауг в интервю за норвежката национална телевизия NRK.

41-годишната Листхауг, която понякога обича да пуши цигара, изрази съчувствие към норвежките пушачи, които заради строгите закони на страната, ограничаващи тютюнопушенето, се "усещат отхвърлените, принудени да се скрият, а това е много глупаво". Листхауг признава, че тютюнопушенето е вредно, но вярва, че този навик е въпрос на личен избор на възрастните, а правата на тези, които не се отказват от тютюнопушенето, трябва да бъдат зачитани, както и правата на всички други граждани.

Днес в Норвегия пушенето е забранено във всички закрити обществени места. Листа категорично се противопоставя на предложението да се забрани пушенето на открити пространства, като автобусните спирки, например. Къде най-накрая трябва да изпратим тези пушачи? Може би трябва да отидат в гората, на върха на планината, или на брега, пита новият здравен министър на Норвегия.

Нееднозначните изявления на новия министър вече предизвикаха буря от възмущение в норвежкото общество, пише The Daily Mail. Анна Лизе Риел, генерален секретар на Норвежкото онкологично дружество заяви, че Листхауг не разбира какво е общественото здраве и каква е нейната задача като министър. Riel нарича изявленията на Листхауг популистки и казва, че заради нейното ръководство общественото здравеопазване в Норвегия ще бъде върнато с десетилетия назад.