В опити да постигнем идеална форма на ноктите, ние прекалено често ги изрязваме „до дъно“, а това може да ни докара сериозни заболявания както на ноктите, така и на ръцете и на краката…

Учени от Великобритания използвали математически модели, за да осветлят причините за някои от най-разпространените проблеми с ноктите, като забитите нокти, изкривяване на формата им или орлови нокти.

Биофизици от Нотингам, които извели редица формули, отразяващи физическите закони за ръст на ноктите обясняват, че фанатичното изрязване на ноктите е най-лошата манипулация, която може да измислите за маникюр.

Съгласно ново изследване, публикувано в списание Physical Biology, редовното изрязване „до дъно“ може да наруши идеалния баланс на ръста на ноктите, провокирайки при това излишно физическо натоварване.

С времето това може да доведе до изменение във формата на нокътя и то в много лоша посока и да причини различни патологии. Ако нокътят расте прекалено бързо или обратното – много бавно, той изпитва стрес, заставящ го с времето да промени формата си.

Учените препоръчват да избирате проста форма за ноктопластика, за да минимизирате стреса, който ноктите изпитват в процес на всекидневната ни дейност.