Нов щадящ метод за лечение на дискови хернии въведоха в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Ендоскопската дискектомия съкращава болничния престой на пациентите и е по-малко травматична.

Досега тази техника се осъществяваше под микроскоп, разказва пред medicalnewsbg  неврохирургът д-р Дилян Фердинандов.При ендоскопската интервенция се използва естествения отвор между прешлените и се преминава през него. Разрезът, който се прави е около сантиметър, т.е. много по-малък, което означава и по-малко травматизъм и нищожна кръвозагуба, уточнява той.

Спиналната ендоскопия или както още се нарича новата техника – ендоскопска дисклектомия, се провежда под потенцирана, локална анестезия, което означава комбинация от венозна и местна упойка. По време на интервенцията пациентът е буден, но с потиснато чувство за болка и може да отговаря и да описва своите усещания.

А това ни дава важна информация доколко близо сме до притиснатия нерв и съответно прави интервенцията по-щадяща, защото се отстранява по-малко кост, което понякога има отношение към стабилността на гръбнака.

Цялата интервенция се провежда под рентгенов контрол и продължава от порядъка на около час, час и половина.

За съжаление обаче, този нов метод има и някои ограничения: неприложим е при пациенти с по-сложни дискови хернии като локализация или по-стари (там, където има вкалцяване) или в комбинация със стеснен канал на гръбначния стълб.

Методът се практикува в света от години. Особено популярен е в Азия, където вече е масова практика. Все по-често се използва и в централноевропейските държави, като Германия, Холандия и Франция. В България първите случаи ги направихме в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в края на миналата година, съобщава д-р Фердинандов.

До операция се прибягва, когато са изчерпани възможностите на консервативното лечение или когато то не успява в достатъчна степен да повлияе болката, изпитвана от пациента.

Златният стандарт е, че за операция се мисли, когато болката продължава повече от 6 до 8 месеца и не се повлиява от медикаменти или се появи слабост в някой от крайниците, както и когато е налице нарушение на контрола при уриниране.