Цигарите стават много по-неприятни за пушача, когато мозъкът му свързва пушенето с неприятни и ужасно вонящи миризми, като загниваща риба например. Това сочат резултатите от ново проучване на международен екип учени, публикувано в списание Neuroscience, според което особено ефективно е въздействието на развалена риба тогава, когато заклетият пушач спи.

В изследването участвали 66 пушачи, чийто сън учените изучавали в лабораторни условия. Едната група пушачи била обработвана по време на съня с комбинация миризми на развалена риба и развалени яйца. Втората група била подложена на въздействието на същите миризми, но последователно една след друга. А третата група пушили под въздействието на миризмата на развалената риба, като бодърствали.

Всички пушачи описвали в дневник по колко цигари са изпушили седмица преди експеримента със съня и колко в течение на седмица след експеримента. Резултатът бил удивителен! Тези които нощно време били обработвани с неприятна комбинация от миризми, независимо отсъствието на спомен от тях, започнали да пушат много по-малко от останалите.

Заключението на учените е, че в борбата с тютюнопушенето може да се прилага обонятелна терапия по време на сън, тъй като тя намалява никотиновата зависимост благодарение на въздействието на неприятните миризми, защото те имат продължителен с дни ефект.