Австралийски изследователи от Университета Къртин са разработили малки капсули, които могат ефективно да действат върху черния дроб и панкреаса, намалявайки възпалителните ефекти на диабет тип 2.

Изследване на учените показва доколко мъничките капсули, разработени с помощта на био-нанотехнологии и пълни с комбинация от човешки жлъчни киселини и лекарството за понижаване на липидите Probucol, могат да повлияят на възпалителните ефекти на диабета при миши модели в продължение на шест месеца, пише в списание Nature, Scientific Reports.

Малките капсули са създадени да насочват главно към конкретни органи и да подобряват доставката на активни агенти, намалявайки потенциалните щети на други части на тялото, съобщава водещият автор д-р Хани Ал-Салами от Института за иновативни здравни изследвания към Университета Къртин и Школата по фармация и биомедицински науки към същия университет.

Използвайки съвременни и адаптивни био-нанотехнологии, нашият екип успя да създаде мънички капсули, които защитават активните лекарства по време на процеса на храносмилане и абсорбция, което от своя страна повишава абсорбцията на жлъчни киселини и пробукол (лекарствен препарат с хиполипедимично действие) в черния дроб и панкреаса, които обикновено се възпаляват при диабет, обяснява д-р Ал Салами.

Установихме, че наночастиците, съдържащи жлъчни киселини и пробукол, са ефективни за понижаване на кръвната захар и свързаните с диабет възпаления при животни с диабет, допълва ученият.

Резултатите от изследванията показват големи перспективи за бъдещото лечение на диабет, но са необходими допълнителни изследвания, за да се провери дали лечението може да бъде ефективно и за хората, обяснява д-р Ал-Салами.

Използвайки тези съвременни технологии, прогресията и тежестта на диабета могат да бъдат намалени, категоричен е ученият.