Нов вид инфекция, причинена от ухапване от кърлеж, откриха шведски учени. Тя се нарича бабезиоза и вече е в списъка към „класическите” кърлежни инфекции - борелиоза и енцефалит. Бабезиозата е причинена от най-простия род babesia, която прониква и се размножава в еритроцитите - червените кръвни клетки, като ги унищожава. Заболяването се характеризира с треска, анемия, жълтеница, хипоксия, бъбречна недостатъчност.

При леки заболявания човек има грипоподобни симптоми - треска, слабост, бързо дишане, втрисане, изпотяване. Мускулите премаляват от болка, появява се главоболие, хемоглобинът намалява. Ако заболяването е тежко, то започва с рязко покачване на температурата, което продължава до 8 дни, а след това рязко спада.

На фона на увреждането на червените кръвни клетки се развива тежка жълтеница. Появяват се втрисане, гадене, повръщане, общи токсични симптоми, силно главоболие, загуба на апетит, болки в корема и мускулите, фотофобия, нарушена сърдечна дейност. След една седмица започва да се развива бъбречна недостатъчност. Черният дроб и далака нарастват до огромни размери и се развива тежка анемия. При липса на помощ смъртността е 50%.