Ново съединение, което ще гарантира безпрецедентно ниво на защита на кожата от УВ лъчи от А спектъра представиха британски учени от Университета Бат. Както отбелязва Business Standard, повечето слънцезащитни средства спасяват от В-спектъра, но не и от А, чиито лъчи предизвикват фотостареене и рак на кожата.

Новото съединение защитава клетките на кожата отвътре. То влияе на митохондриите – енергийните фабрики на клетките. В тях е висока концентрацията на свободно желязо. Но УВ лъчите от А спектъра превръщат излишъкът от желязо в опасен елемент. Започва изработването на токсични форми на кислород, увреждащи ДНК, мазнини и белтъци, повишаващи риска от клетъчна смърт и рак.

Изкуствено полученият железен хелат – молекула, присъединяваща се към желязото, се отравят пряко към митохондриите, където се прикрепят надеждно към свободното желязо. Това не му дава възможност да реагира под въздействието на УВ лъчите.

Тестове с образците върху кожата показали, че при въздействието на УВ лъчите, еквивалент на 140 минутно пребиваване на силно слънце, клетките на кожата напълно били защитени от клетъчна смърт.