Британски учени от компанията за медицински иновации Olberon Medical Innovations и Университета в Нотингам Трент създадоха технология, която може да увеличи диаметъра на вените с една трета. Това ще подпомогне медицинските специалисти, които взимат кръв за лабораторни изследвания и при поставяне на венозни инжекции. По този начин ще се  решат  проблемите със затрудненото намиране на вени и повторни убождания на пациента,  съобщава News-Medical.net.

Всичко е много просто -  на локално ниво, в зоната на убождането се използва вакуум, обясняват учените. Системата Vacuderm е усъвършенствана кабелна система с вградена помпа за засмукване на въздух. В засмуканата от помпата зона се създава вакум, при което кръвоносните съдове увеличават размера си и стават по-лесни за откриване.

Температурата на мястото на въздействие също се повишава. Това означава, че в много трудни случаи (при деца, възрастни и наркомани), паралелно може да се използва инфрачервена камера за търсене на вени. Комбинирането на двата способа - вакумен и инфрачервен, многократно ще увеличи възможностите за откриване на вени при проблемни пациенти.

Екипът на компанията пусна на пазара търговската версия на системата и се надява скоро да поставят системата във всички болници.

Текстът е консултиран от нашият медицински редактор проф. Красимира Икономова.